De quan les bèsties cantaren

Entrada compartida per Orfeó Badaloní

Més d’un centenar de nens i nenes de set escoles van unir les seves veus en el concert de final de curs, el passat 12 de juny al teatre Zorrilla.

Per tots aquells que no vàreu poder assistir, us deixem amb un tastet del concert i amb la introducció que en Joan Soler va escriure per al programa de mà.

concert fi curs

Avui és una festa, una festa gran. Molts ens hem trobat en la mateixa escena. Poetes, músics, mestres de cant, cantaires, algú que ho ha escrit, algú que ho ha il·lustrat, algú que ho ha recitat, altres que ho han representat, que ho han ballat, a més d’uns escenògrafs, d’uns tècnics de so, d’imatge, d’uns espectadors…

Som més d’un i dos i tres, centenars. Cadascú s’ha fet càrrec del que li corresponia. Assaigs, aprenentatges, sentir la pròpia veu, el propi gest, les veus d’un cor que canta, les veus de dos, tres, quatre, cinc, sis set cors que canten. Tot el curs escolar.

Una manera de fer art, de fer cultura, de fer escola, de fer ciutat, de fer país, de dir, de recitar, de sentir com sona i com ressona, com batega la música, com parla i diu el vers, com s’il·lustra i es projecta, com s’il·lumina… Com s’aplaudeix, ja ho crec! Badalona canta, s’esplaia, esclata en festa.

Set cors, de set escoles, públiques i concertades, en concert. Estem d’acord. Compartint el mateix programa. Amb un Orfeó i un Conservatori de Música que s’hi han abocat a fons. I el  teatre Zorrilla. I els actors de El Círcol i Les Bèsties de Foc. Per fi ha arribat el dia de l’estrena, del regal que tots i totes, petits i grans, artistes i tècnics ens fem.

És una antiga història, DE QUAN LES BÈSTIES CANTAVEN. La de l’arca de Noè i el Diluvi universal. Però d’un Noè músic i poeta: l’arca s’omplirà de tota mena de bèsties i bestioles,  que reciten i canten. S’omplirà de cançons: de la Joana Raspall, d’en Miquel Desclot, d’en  Josep Carner, d’en Pere Quart, d’en Jordi Tonietti, d’en Francesc Danès, de l’Enric Casasses…

Una arca de cançons, com una capsa de música que es gronxa per sobre les onades, quebalandreja per sobre les tempestes. Zim zam, banzim banzam, barrabim barrabam… Però la barca no es tomba.

Cantarà el peix martell, els gripaus músics, la rateta, la rata pinyada, la gata, el gat negre fosc, la zebra i el pingüí, l’aranya de sostre, la mosca, el mosquit… i una gavina.

Visca la música! I l’art, tots a cor, ens salvarà!

Text de Joan Soler i Amigó

Vídeo enregistrat per Alain Richaud

Tots aquells que vulgueu una còpia d’aquest DVD, poseu-vos en contacte amb secretaria de l’Orfeó Badaloni per fer les vostres reserves. El preu és de 6€.