Kilian Jornet i Núria Picas busquen el seu primer vuitmil a l’Himàlaia

L’Himàlaia ha obert les seves portes a una nova temporada alpinística. Una temporada on els alpinistes catalans seran protagonistes. En la serralada que acumula els cims més alts del planeta, Ferran Latorre,  Kilian Jornet i Núria Picas lluitaran per aconseguir els seus respectius objectius. No oblidem a Òscar Cadiach, que s’enfrontarà de nou al Broad Peak, al Karakoram.

Kilian Jornet i Núria Picas busquen el seu primer vuitmil

Núria Picas i Kilian Jornet han reprès els seus projectes vuitmilistes i prometen emocions fortes. Picas (AE Mountain Runners del Berguedà) es troba des de fa uns dies a l’Himàlaia i torna a centrar-se en el Makalu (8.463 metres). Fa dos anys va realitzar una expedició amb Ferran Latorre que van haver d’abortar a causa del terratrèmol que va sacsejar el Nepal. En aquesta ocasió acompanyen a la berguedana Xavi Batriu (tècnic d’alta muntanya i membre de l’ECAM) i Salva Figueras. L’expedició de la Núria Picas es pot seguir en directe a través del web oficial nuriapicas.com.

Aproximació a Namche Bazaar   Foto / Twitter @NuriaPicas

Kilian Jornet (AE Ekke Lleida) ha començat la seva expedició el 24 d’abril. Amb aquest nou viatge a l’Himàlaia Jornet pretén tancar el projecte Summits of my life que va començar l’any 2012. Abans de dirigir-se cap al principal objectiu, l’Everest (8.844 metres), Jornet ha anunciat amb un comunicat oficial que intentarà l’ascensió al cim del Cho Oyu (8.201 metres).

El Cho Oyu és la sisena muntanya d’entre els vuitmils. Per l’expedició, Jornet viatjarà amb la seva companya Emelie Forsberg. Jornet i Forsberg han buscat un cim en què el camp base fos fàcilment accessible. Després de tenir sobre la taula diferents opcions s’han decantat per aquesta muntanya de la serralada de l’Himàlaia.

 Visió general de l’objectiu de Kilian Jornet. De Rongbuk a l’Everest   Foto / Summits of my life

Segons comenta Jornet: “Serà interessant veure com ens sentirem, ja que l’aclimatació haurà de ser molt ràpida. Hem estat preparant aquesta expedició des de fa unes setmanes, però no serà fins que arribem allà que sabrem com reaccionarà el nostre cos. Serà una experiència interessant ja que serà el primer vuitmil de l’Emelie i m’agradarà ser-hi per acompanyar-la. Per la meva banda, també serà una bona preparació amb vista a l’Everest, ja que arribaré allà més aclimatat”. El tàndem estarà durant dues setmanes al Cho Oyu abans que Jornet es prepari per afrontar la segona part del viatge.

A mitjans de maig Jornet viatjarà cap al Tibet per arribar fins al monestir de Rongbuk, a 5.000 metres i punt d’inici de l’expedició a l’Everest. En aquesta ocasió, l’equip es fa encara més minimalista i només el càmera Sébastien Montaz-Rosset l’acompanyarà. Aquest 2017 l’equip tenia previst viatjar a l’Himàlaia a la temporada de tardor, però al no poder obtenir els permisos, es va decidir avançar l’expedició per fer-la a la primavera.

Igual que en la campanya anterior, Jornet intentarà fer cim per la vessant nord de l’Everest. Aquesta cara és la més desconeguda, ja que la majoria d’expedicions comercials ho fan per la vessant sud. Jornet desconeix encara la ruta que emprarà en el seu intent d’ascensió, i dependrà de les condicions meteorològiques del moment. El principi, la seva idea serà intentar-ho ja sigui pel corredor Norton o pel Hornbein.

Jornet sap que en el cas de l’Everest els factors determinants seran l’altura i les condicions meteorològiques: “Hi ha molts factors que estan en l’aire i que dependran de com em trobi en alçada i les condicions que es donin durant la nostra expedició. Serà allà on prendrem les decisions, però sabent que volem fer com ho hem fet fins ara: lleugers i ràpids. Hi ha gent que es pensa que és un repte de bojos, però per a mi la muntanya és un espai de llibertat on cadascú fa el que creu que ha de fer”.

Ferran Latorre a l’Everest, seguiment especial

“Vaig a complir el somni d’un nen” va dir Ferran Latorre (UE Vic) abans de marxar, el diumenge 9 d’abril, cap a l’Everest, l’única muntanya de més de 8.000 metres que li manca escalar. Latorre es pot convertir en el primer català que aconsegueix fer els catorze vuit mils. En cas d’èxit, estaria dins d’un grup selecte d’alpinistes -només 15- que han aconseguit tancar l’aventura dels catorze i tancaria així una part important de l’alpinisme al nostre país.

El seguiment de l’ascens de Latorre a l’Everest més enllà de la seva pròpia web es podrà seguir també a través de La Vanguardia. La periodista Rosa Mª Bosch viatjarà a principis del mes de maig fins al Nepal i s’instal·larà al camp base de l’Everest, a 5.364 metres, per realitzar un seguiment exhaustiu de la progressió de Latorre. Aquest fet permetrà viure de forma propera i detallada l’ascensió de Latorre.

A més a més, el lloc web Meteomuntanya dedicarà un apartat especial a l’expedició de Latorre i publicarà les prediccions meteorològiques de la zona.

L’elit de l’alpinisme mundial coincidirà a l’Himàlaia

Els alpinistes catalans se sumen aquesta temporada a un nodrit grup d’alpinistes que s’han marcat projectes ambiciosos i futuristes. La màquina suïssa, Ueli Steck, i Tenjing Sherpa, porten ja vàries setmanes entrenant al Nepal per afrontar la travessa Everest-Lhotse. Per altra banda, Hervé Barmasse forma cordada amb David Göettler per un projecte al Sisha Pangma (8.027 metres).

La llista de noms il·lustres no acaba aquí. Simone Moro i Tamara Lunger també es troben ja a la zona i pretenen realitzar la primera travessa dels cims del Kangchenjunga (8.586 metres), un recorregut de 5,5 quilòmetres per sobre dels 8.200 metres. Esperen completar l’escalada en set dies, i evidentment, ho volen fer sense oxígen complementari.

Hervé Barmasse a la darrera Fira de Muntanya de Vic   Foto / Ivan Torres

Foto de portada / Summits of my life