PRIMERES PASSES EN LA RESTAURACIÓ DEL MOSAIC

_590 _592

Fotos: Joan Ramírez

 

Hola, amics.

El passat dia 23 de juny ja han començat les primeres actuacions de restauració dels mosaics que Lluís Bru i Salelles va fer, ara fa cent anys, per a la Corderia Domènech. Recordem un cop més que aquest important personatge de les arts decoratives del Modernisme és el més que reconegut autor dels mosaics del Palau de la Música Catalana i del Hospital de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona, dues obres reconegudes per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat.

Des de l’Associació de Veïns de Canyadó hem lluitat molt i hem apostat fort per la conservació d’aquests mosaics fins que, fa uns mesos, vam rebre finalment comunicació escrita per part del Ajuntament de Badalona del COMPROMÍS de salvar-los de la demolició i, esperem, restaurar-los tant aviat com sigui possible.

De moment no hem tingut més notícies per part del Ajuntament sobre quins son els seus plans per a els mosaics, ni hem sabut quan havien de començar les actuacions de “salvament”, ni quant durarien aquestes actuacions.

Pel que hem pogut saber, ara mateix es tracta de netejar el mosaic (no restauració) i tallar-lo a peces per tal de poder-lo extreure de la paret en que ha estat un segle fixat. Es farà això amb els dos mosaics principals de la façana de Can Domènec, amb la sanefa que hi ha per sobre de la mateixa façana, així com amb un altre sanefa que han trobat al interior de la nau (nau, que, per cert, tot apunta que va estar projectada per Joan Amigó i Barriga, el més destacat arquitecte modernista de la nostra ciutat, la qual cosa també porta a alguns a qüestionar el seu enderrocament…).

Les obres d’extracció del mosaic les fa Gamarra&Garcia, empresa especialitzada en conservació i restauració de patrimoni. La seva pàgina web és www.gamigar.com. Pel que ens han dit, les feines d’extracció duraran unes quatre setmanes. Un cop acabin, ens asseguren que els mosaics i sanefes estaran perfectament documentats, seccionats , i dipositats sobre unes planxes de fusta llestos per al seu emmagatzemen, tot quedant sota la custodia de l’Ajuntament i la supervisió del Museu de Badalona.

Des de l’Associació de Veïns demanem, un cop més, la seva ràpida restauració i reintegrament al nostre barri. Encara s’han d’acabar de parlar amb l’Ajuntament els usos i serveis que podran tenir els terrenys guanyats davant el mar després de la imminent demolició de les naus de Can Domènech. Alguns veïns de la ciutat pensen que el mes assenyat fora conservar el suport original, és a dir, si no la primera nau sencera com a testimoni del nostre passat industrial, al menys la façana, que te un disseny força singular. Altres consideren que és molt millor l’enderrocament total i situar els mosaics sobre un nou suport que faciliti la seva visibilitat a tothom, en una nova plaça cara al mar guanyada al barri..  Sigui com sigui, els veïns tenim clar que aquests mosaics han de continuar donant la benvinguda a tot aquell que arribi a la ciutat per la carretera tal i com han estat fent durant cent anys. Aquests mosaics són i han de continuar sent un símbol del nostre barri, un referent del nostre passat  i un clar exemple de política cultural activa i de futur.